بازار کار مهندسی نفت چطوره؟

هر چیزی که در ادامه می‌نویسم طبق مشاهداتم در اطرافیانم است. منظورم از اطرافیان، دوستان، همکلاسی‌ها و هم‌دانشگاهی‌هایم در دانشگاه‌های تهران، صنعت نفت، شریف و امیرکبیر هست. بنابراین من کاری ندارم که بازار کار مهندسی نفت برای بقیه چطوره و صد البته که اطلاعی هم ندارم!

بازار کار مهندسی نفت

از بین ورودی‌های ۹۳ ارشد دانشگاه نفت، فکر می‌کنم همه‌مون الآن سر کار هستیم. همه دوستان بلافاصله یا ممکنه چند ماه بعد از امریه کار پیدا کردند. موقعیت‌های کاری هم زیاد هست و حتی الآن هم که سر کارم بعضی اوقات دوستانم پیام می‌زنند که شرکتمان نیرو می‌خواهد آیا نمیایی اینور؟!

پس کار هست و اوضاع بازار کار مهندسی نفت چندان هم بد نیست.

ولی …

ولی دو نکته مهم در این بین وجود داره:

نکته اول

هیچ شرکتی در عموم آگهی استخدامی نمیزنه. تقریباً تمام شرکت‌ها نیروهایشان را با معرفی جذب می‌کنند. فرضاً شرکت x نیروی مهندسی مخزن نیاز داره. میاد چکار میکنه؟ به همکاران اعلام میکنه که اگر کسی را مناسب این پوزیشن میشناسید معرفی کنید. و اینجاست که اهمیت شکبه‌سازی مشخص میشه! افراد معرفی شده به مصاحبه دعوت شده و در نهایت جذب می‌شوند.

نکته دوم

بحث حقوق هم خیلی مهمه. بعضی از شرکت‌ها با هدف برده‌داری تأسیس شده‌اند. یکی از دوستانم در یکی از شرکت‌های تهران داره کار میکنه با حقوق ماهی ۲.۵ میلیون. تازه باید پول غذایش را هم خودش بدهد. تا آنجایی که خبر دارم حقوق نیروهایی مثل من که تازه جذب شده‌اند از حدود ۳ تا ۳.۵ میلیون در آفیس تهران شروع میشه و به ۵ یا ۶ میلیون در مناطق عملیاتی اهواز میرسه. البته حقوق‌ها متغیر هست ولی این چیزی که گفتم یک بازه مناسبی از دریافتی‌های دوستانم است.

پیشنهاد برای مطالعه: کار در خانه (سبک جدید کسب درآمد زیاد از علاقه‌هایمان)

شاید شما بگویید که اگر قرار باشه ماهی ۳ تومن حقوق بگیرم پس میرم اسنپ کار می‌کنم! تصمیم با خودتان است.

معرفی و پارتی‌بازی

بین معرفی و پارتی بازی تمایز قائل بشید. یک موقع هست که فرماندار یا نماینده شهرتون میاد شما را صرفاً به خاطر عرض ارادت یا آشنائیتی که باهاش داشتید به یک شرکتی توصیه میکنه، یک موقع هم هست که شما برای یک نفر متخصص یک مدت خوب کار کردید و حالا طرف تصمیم میگیره که بنا به شایستگی‌ای که قبلا از خودتون نشون دادید شما رو به یک شرکت معرفی کنه. مورد اول پارتی بازی هست و مورد دوم معرفی.

حالا شاید اعتراض کنید که ما که معرف یا پارتی نداریم چکار کنیم؟ جوابش واضحه. باید تا میتونید شبکه‌سازی انجام بدید. با بهترین‌ها همکاری‌های علمی داشته باشید (هرچند رایگان) و تمام تلاشتون رو کنید که در دانشگاه‌های خوب درس بخونید. تنها فایده دانشگاه‌های برتر اینه که به خوبی میتونید لینک بزنید و با افراد زیادی آشنا بشید.

تا اینجا نتیجه می‌گیرم که در اوضاع فعلی ایران اول از همه باید به خوبی شبکه‌سازی انجام بدید. در مرحله دوم نه معدل مهمه و نه مقاله! بلکه مهارت کدنویسی یا نرم‌افزاری شما مهمه. این مهمه که تسلط شما به مفاهیم چقدره و تا چه میزان حرف برای گفتن دارید. دوران اینکه چهار تا سرتیفیکیت ببرید بندازید جلوی طرف و بگید من غول همه چیزم تمام شده. حتی اصلا مهم نیست که شما رتبه ۱ فلان دانشگاه دولتی یا آزاد درجه دو و سه و غیره هستید. خواهشاً با واقعیت‌ها کنار بیایید و خودتون رو گول نزنید.

پیشنهاد برای مطالعه: بهترین دوران برای ورود مهندسان نفت هیبریدی به صنعت نفت

خلاصه‌ای از پارامترهای موثر برای پیدا کردن کار

من یک بار دیگه پارامترهای دخیل در کار پیدا کردن رو براتون اولویت‌بندی می‌کنم:

  • ایجاد یک شبکه قوی از متخصصان مرتبط با حوزه فعالیتتان
  • تسلط به مفاهیم بنیادی مهندسی نفت
  • مهارت‌های نرم‌افزاری و کدنویسی
  • معدل
  • مقاله

خیلی مهمه که وقتی میرید سر مصاحبه فقط یک تکه کاغذ به اسم رزومه جلوی مصاحبه‌گر نیندازید. امروزه، پروژه‌ها در حکم رزومه‌ها هستند. سعی کنید حداقل یک مینی پروژه هم که شده با استفاده از مهارت‌هایی که تا حالا کسب کردید انجام بدید. 

(یه چیزی رو هم در پرانتز میگم: به نظرم در کنار مهندسی نفت دنبال یک راه درآمد جانبی هم باشید.

پیشنهاد برای مطالعه: تا دیر نشده چند جریان درآمدی مختلف بساز! (سقوط تاریخی قیمت نفت)

مطالب مرتبط

اگر قراره در ایران بمانیم بهتره بریم سمت چه کاری؟

خیلی از دوستان و هم کلاسی هایم از ایران رفته اند. کشورهای نروژ، سوئد، کانادا، آمریکا، استرالیا، روسیه، هلند، برزیل، انگلیس، فرانسه، عمان و … مقصد مهاجرت تحصیلی آن ها بوده است. آیا من حسرت می خورم؟ خیر. ولی این را هم به خوبی می دانم که باید حتما سبک زندگی خودم را بر اساس […]

بهبود نتایج عملیات مهندسی بهره‌برداری با استفاده از داده‌های چاه‌ها

تنها دغدغه این روزهای من در زمینه مهندسی نفت، تحلیل داده‌های چاه‌ها به منظور بهبود نتایج عملیات مهندسی بهره‌برداری و همچنین کاهش هزینه‌های آن می‌باشد. احتمالا شما هم می‌دانید که هزینه هر عملیات مهندسی بهره‌برداری (مانند اسیدکاری، نیترولیفت، چاه‌آزمایی و …) بسیار زیاد بوده و در بسیاری از مواقع چند صد میلیون و حتی چند […]

تفکیک گر سیار

اولین عملیات چاه آزمایی که من رفتم!

بعد از گذشت چندین سال که به حوزه تفسیر چاه آزمایی ورود کرده ام، بالاخره در تاریخ ۱۴ خرداد ۱۳۹۹ قسمت شد تا برای اولین بار ناظر عملیات چاه آزمایی در میدان یاران جنوبی باشم . پیشنهاد برای مطالعه: دوره آموزش آنلاین نرم‌افزار سفیر (مقدماتی تا پیشرفته) + پشتیبانی ۱ ماهه صادق سلمانی حال، من […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *